Båltale 2004 – Ellinor Nielsen –Sjelle       

 

Midsommer – midt sommer – jeg håber for os alle at den del af sommeren vi har til gode vil blive mere varm og mindre regnfuld.

Studenterne er lige sprunget ud – med deres glade hujen og råben.

Skolebørnene har fået ferie og sover længe og nyder den nyvundne frihed.

Og for mig og mange andre er det snart ferietid , med forventningens glæde – Danmark – Italien –Frankrig – sydhavsøer , bus , fly –bil uanset hvad , fritid og ferie- samvær og familieliv. Det skal nydes i fulde drag.

Og hvilken glædesrus vore danske drenge –er videre i kvartfinalen – EM guldvindere hvem ved !

Vi har et godt landsbysammenhold her i Sjelle og bryster os af at være en landsby i udvikling og ikke i afvikling.

Et flot karneval med stor deltagelse , kreativitet , grill og fest . Her kan vi glædes os over at børn , unge  og vi som kalder os voksne sammen kan feste og danse på tværs af generationer.

Et aktivt foreningsliv omkring forsamlingshuset holder os også i ilden . Selvom grillfesten forsvandt og bestyrelsen er ved at være en smule trætte .-tordenskjolds soldater-

Der skal males , repareres  og hvor er forsamlingshuset da  blevet flot i sit nye antræk.

Det er dejligt at der stadig er mange der har lyst til at gøre et stykke arbejde i og omkring forsamlingshuset .

Men er der nogle, der har lyst mod og mandshjerte M-K, er der altid brug for nye kræfter i de lokale bestyrelser.

Jeg vil lige benytte lejligheden til denne opfordring: MØD OP på generalforsamlingerne vi har også brug for dine input og dine holdninger.

.Brok dig hvis du føler for det , men gør det til dem der vil ændre og varetage tingene.

Så den kritik der er og bør være en del af landsbysamfundet kommer op til overfladen og frem i offentligheden frem for at lumre i hjørnerne , hvor kritikken bliver til småbrok i stedet for konstruktiv kritik.

Lad landsbysladderen florere , men lad det være en del af  det sociale liv og lad sladderen være vores byavis og afspejle vores interesse for mennesker i al almindelig hed og for hinanden.

Men brænder vi hekse i Sjelle ?Ja, på denne aften som vi har gjort det i generationer brænder v i her på bålet heksen i form af en ikon : men heksejagten den er da slut ?

For omkring 300 år siden fandt den sidste hekseafbrænding sted . Anne Palles var en 74  årige bondekone som blev henrettet for trolddom og hekseri .Anne blev først halshugget og siden brændt den 4. april 1693 . Sagen var en hvepserede af rygter , jalousi og misundelse ..Men hvad havde hun gjort den stakkels kvinde . Hendes anden mand Peder Palles havde efter sigende taget Anne for gårdens skyld og han var en del yngre end Anne. .Peder havde et godt øje til nabokonen Maren og da der var gilde og Peder dansede med Maren fik han sagt til hende ” hvem der engang kunde få sig en sådan kvinde ”. Anne hørte det og blev rasende og lovede Maren alskens forbandelser. Og Maren blev kort derefter syg og døde.. Så Anne blev beskyldt for Marens død og det rygtes så Anne blev beskyldt for en række ulykker  . Og med det blev Anne dømt for trolddom og hekseri og som den sidste menneskelige heks brændt på bålet i Danmark. Ja, og så synes vi jo at være blevet så meget klogere . For vi brænder da ikke hekse i Sjelle , vi gør da ikke nogle til synde bukke eller udelukker nogle fra fællesskabet . Gør vi vel ?